Specialisaties

Iedere voetklacht ontstaat uit een unieke samenstellng van lichaamsbouw, belasting en conditie van de voeten. Uw podotherapeut zoekt de oorzaak van de klacht en maakt een individuele therapie op maat.

Voeten bij diabetes en reuma: bij Delea podotherapie is  extra aandacht voor risicovoeten van patiënten met diabetes (suikerziekte) of reuma
andere ziekten die het hele lichaam aantasten zoals de gevolgen van kanker, huidaandoeningen
De podotherapeut levert  preventieve bij diabetes en kan verlichting geven bij de gevolgen van reuma, kankertherapie en huid-en botaandoeningen in de voeten

Sporters: bij sporters wordt extra aandacht besteed aan de karakteristieke voetbelasting. Therapeutische hulpmiddelen zoals inlegzolen en teenbescherming worden aangepast op de aard van de specifieke sport.

Ongeveer 5 miljoen mensen in Nederland doen actief aan sport Sporten met een voetklacht of pijn bij lopen en staan is niet prettig. De oorzaak kan liggen in een afwijkende voetstand, inadequate sportschoenen of een slechte voethygiëne. De podotherapeut kan preventief onderzoek (screening) doen om te voorkomen dat er klachten of blessures ontstaan bij sport. Heb je last van voeten, benen of rug dan kan de podotherapeut deze verhelpen en de terugkeer naar actieve sportbeoefening versnellen.

Tijdens een onderzoek of een preventieve screening worden de voeten grondig geïnspecteerd: er wordt gelet op de stand van de voet en de enkel, de voethygiëne. De bewegingsmogelijkheden van de voet- en enkelgewrichten worden getest en er vindt een loopanalyse plaats. De podotherapeut vraagt naar intensiteit van de sportbeoefening. De sportschoenen en sportsokken worden gecontroleerd. Na het onderzoek/screening krijgt de sporter uitleg over de bevindingen, conclusies en adviezen met betrekking tot voetverzorging, sportschoenen en sportsokken.

Hardloopschoenen

(bron: Medic info)

Wel demping, geen demping. Anti-pronatie of neutraal. Soepel of stevig. Over hardloopschoenen zijn veel verschillende adviezen te geven, die allemaal een kern van waarheid bevatten. Het kopen van loopschoenen is niet zo eenvoudig. Hoe komt dat eigenlijk en waarom zijn goede schoenen zo belangrijk?

Iedere bewegingssport heeft een eigen soort schoen, afhankelijk van de ondergrond en het bewegingspatroon van de sport. Karakteristiek voor hardlopen is de herhaling van dezelfde beweging en belasting. Door de herhaling kan een onbelangrijke standsafwijking in de voet of het been tot en blessureen pijn leiden. Bij het voorkomen, ontstaan en behandelen van deze klachten kunnen de loopschoenen een rol spelen.

Er zijn verschillende voet- of voetgerelateerde problemen die regelmatig bij hardlopers voorkomen. .

Achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen veel voor. In de meeste gevallen is het een vorm van tendinopathie, een aandoening van de pees. Achillespeesklachten kunnen ook veroorzaakt worden door een slijmbeursontsteking in de buurt van de achillespees. De klachten aan de pees ontstaan langzaam en worden steeds erger. De meeste pijn bevindt zich ongeveer 5 tot 7 centimeter boven het hielbeen. In een later stadium kan lichte zwelling van de achillespees waarneembaar zijn.

Hielpijn

Deze pijn, die vaak begint zonder dat er sprake is van duidelijk letsel, wordt gevoeld onder de hiel, meestal bij het staan of lopen, en is het hevigst bij het opstaan uit bed. De meest voorkomende oorzaak is irritatie van het weefsel van de voetzool (fascia plantaris). Mensen met langdurige pijn aan de hiel hebben soms ook een aangroeisel van bot (hielspoor) dat op een röntgenfoto kan worden waargenomen. Dit betekent niet dat dit hielspoor de oorzaak is van de pijn, het is eerder een gevolg van de chronische irritatie. Bij minder belastng van de voet gaan lichte hielklachten vanzelf weer over. Bij aanhouden van de pijn is behandelng door een podotherapeut wenselijk.

Eeltknobbels en likdoorns

De vorming van eelt is een normale reactie van het lichaam om de huid te beschermen. Mensen die op blote voeten lopen ontwikkelen een dikke, beschermende eeltlaag onder de voetzool. Door slecht passende of te strak zittende schoenen of door een veranderde stand van de voeten of tenen kan teveel eelt ontstaan. Bij aanhouden van de extra druk op de huis kan het eelt een uitgroeien tot eeltknobbel of likdoorns. De druk op de huid en het gewricht kan het best worden weggenomen door het dragen van een wat grotere schoen met een goede voering.

Goed passende schoenen zijn van belang bij het voorkomen van deze ongemakken aan de voeten. Ook andere blessures kunnen met goede loopschoenen zoveel mogelijk voorkomen worden. Denk hierbij aan enkel- knie- en heupblessures, die veroorzaakt worden door overbelasting.

Waaraan moet een loopschoen voldoen?

Loopschoenen moeten aan verschillende eisen voldoen om blessures en klachten te voorkomen, om schokken op te vangen en om de krachten goed op de grond over te brengen.

Bij het opvangen van schokken en andere invloeden van buitenaf spelen de volgende factoren een rol:

Het geleiden van de landing
Een schoen kan bij een voetlanding de druk geleiden, zodat de krachten in de voet, enkel en knie in de juiste houding opgevangen wordt. Een schoen kan kleine correcties in de houding aanbrengen. De schoenen helpen de voeten en de benen om de landing stabiel op te vangen.

Demping
De landing moet niet alleen goed worden geleid, maar ook worden gedempt om de enkels en knieën te beschermen vooral bij het lopen op een harde ondergrondn. Aan deze eigenschap wordt door fabrikanten van loopschoen veel aandacht besteed, bijvoorbeeld door gebruik te maken van schokabsorberende materialen. Schoenen kunnen, vergeleken met blootsvoets lopen, de impactkrachten met 33% tot 36% verlagen.

Voor het overdragen van de spierkracht op de grond zijn er ook een aantal eisen aan een schoen te stellen.

Stabiliteit en steun
Een loopschoen moet stabiliteit bieden. De vorm van de binnenschoen is hierbij van belang. Denk niet alleen aan de zool maar ook aan de breedte en de juiste maat van de schoen. Daarnaast moet de hielsteun goed van vorm en stevig zijn. De schoen moet uiteraard goed in elkaar zitten zodat de krachten opgevangen kunnen worden zonder dat de schoen stuk gaat.

Grip
Voldoende grip is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je spierkracht ook de gewenste beweging tot gevolg heeft. Vanzelfsprekend wordt dit bepaald door de buitenzool, die meestal van een soort rubber gemaakt is. Voor baanatleten zijn er ook vele soorten spikes en werpschoenen verkrijgbaar, die voor voldoende grip zorgen voor de ondergrond en de omstandigheden waarin ze gebruikt worden.

Pasvorm
Een schoen kan wel aan alle technische eisen voldoen, maar als hij niet lekker zit, is het niet goed. Een schoen moet goed zitten, goed aan de voet aansluiten zonder te knellen of ergens een drukpunt te veroorzaken. Door een goede pasvorm wordt de spierkracht direct door gegeven, met zo min mogelijk energieverlies. Bovendien voorkomt een goede pasvorm blaren en andere voetklachten.

Levensduur van de schoen
Loopschoenen hebben een bepaalde levensduur, door het gebruik van de schoen gaan de specifieke eigenschappen op den duur verloren. Een loopschoen gaat tussen de 1200 en 1500 kilometer mee, met een maximum van 2 jaar. Specifieke eigenschappen waarop de schoen is uitgezocht gaan tijdens het gebruik achteruit. Denk daarbij aan flexibiliteit van het materiaal van de tussenzool dat van belang is voor demping. Ook bij geen gebruik veroudert het materiaal. Een schoen die na kort gebruik twee jaar in de kast heeft gestaan , kan zijn eigenschappen deels of geheel verloren hebben.

Een loopschoen is vaak uiterlijk nog niet versleten op het moment dat deze aan vervanging toe is. Een eigenschap als demping en vering gaan eerder verloren, waardoor blessures en kleine pijntjes makkelijker kunnen ontstaan. Als u merkt na het sporten (meer) last te hebben van dit soort klachten en als u uw schoenen al een langere tijd in gebruik of in bezit hebt, dan zijn ze waarschijnlijk aan vervanging toe.

Inlegzooltjes

Loopschoenen worden gemaakt voor een standaard ‘model’ voet, waardoor loopschoenen van een bepaald type vaak allemaal dezelfde pasvorm hebben. Van een enkel merk zijn verschillende breedtematen beschikbaar. Uw voeten kunnen echter heel anders zijn. In dat geval zijn inlegzolen, die op maat gemaakt kunnen worden, geschikt. Uiteraard is het wel van belang eerst een goed zittende schoen te kiezen. Behalve een hoger comfort van de schoen kan een goede inlegzool ook de juiste steun voor uw voeten, terwijl drukplekken juist ontlast kunnen worden.

Zolang er geen klachten zijn kan met een korte screening van de voet een passende inlegzool ontworpen worden. Met een inlegzool zijn ook klachten veroorzaakt door afwijkende voetstand, zoals achillespeesklachten, pijn in- en rond de knie goed te verhelpen. Ook standafwijkingen hoger in het been zoals O- en X-benen en een beenlengteverschil zijn met een inlegzool goed te behandelen.

Kooptips

  • Denk bij het kopen van loopschoenen aan de volgende zaken:
  • Zorg dat u goed weet hoe u de schoenen precies gaat gebruiken. Hoe vaak gaat u lopen, op welke ondergrond en op welk niveau? Qua demping maakt het niet veel uit, maar de stabiliteit van de schoen moet bij intensiever gebruik beter zijn.
  • Neem sokken mee die u ook gaat gebruiken tijdens het lopen en pas de schoen met deze sokken.
  • Neem ook eventuele oude schoenen mee naar de winkel.
  • Neem de tijd om op verschillende schoenen rond te lopen. Doe dit eerst met losse veters, de schoen moet dan goed aan de voet blijven zitten zonder te knellen. Vervolgens met gestrikte veters om te voelen of ze nog steeds goed zitten.
  • Loop na de aankoop de schoenen geleidelijk in en gebruik ze in het begin naast de oude schoenen. We hopen dat deze tips u helpen om, een lopersleven lang, ongestoord gebruik te kunnen maken van de mooiste loopuitrusting die er bestaat: uw voeten.